5 tipů, jak uchovat víno déle po otevření

Objevte našich 5 tipů, jak zabránit oxidaci vína v otevřené láhvi

1. Použijte vakuovou pumpu

Vinná pumpa , také nazývaná vakuová pumpa, je zařízení určené k odsávání vzduchu z láhve vína, aby se po otevření zachovala jeho čerstvost. Odstraněním kyslíku z láhve zpomaluje vinná pumpa proces oxidace vína, čímž prodlužuje jeho trvanlivost a déle zachovává jeho chuťové vlastnosti. Jedná se o běžně používané příslušenství pro uchování nevypitého vína po dobu několika dní.

> Podívejte se na naše řešení vakuových pump pro víno

2. Přelijte víno do menší láhve

Pokud máte láhev vína napůl prázdnou, přelijte zbytek do menší láhve, abyste snížili množství vzduchu, který je ve styku s vínem. Vyberte láhev, která odpovídá zbývajícímu množství, aby se minimalizoval přísun kyslíku. Abyste při této manipulaci neztratili žádné víno, doporučujeme použít vhodný trychtýř. Existují trychtýře na víno s filtrem, které navíc zadrží usazeniny, které se často vyskytují na dně lahví s červeným vínem.

3. Používejte hermetické silikonové zátky

Hermetické silikonové zátky jsou navrženy tak, aby vytvořily vzduchotěsnou bariéru. Jakmile láhev otevřete, vyměňte původní zátku za silikonovou, abyste zabránili oxidaci. Existují také patentované systémy, které umožňují zastavit proces oxidace a zabránit tak tvorbě octové kyseliny, která víno kazí. Tyto zátky typu „vše v jednom“ mohou být velmi praktické, ale mají omezenou životnost (5 let nebo 1000 použití).

4. Víno uchovávejte v ledničce

Teplo urychluje proces oxidace, proto víno uchovávejte v ledničce, i když se jedná o červené víno. Chlad zpomalí proces oxidace a zachová čerstvost vína.

5. Používejte ochranný plyn

Existují speciální spreje s dusíkem nebo argonem, které chrání víno před oxidací. Nastříkáním malého množství inertního plynu do láhve před jejím uzavřením vytvoříte ochrannou vrstvu nad vínem, která zabrání kontaktu kyslíku s tekutinou. Značka Coravin přinesla na trh s vínem inovativní systém, který umožňuje nalévat víno do sklenic bez otevření láhve. Odebraté víno je nahrazeno přidáním inertního plynu. Takto otevřená láhev může být uchovávána několik týdnů nebo dokonce měsíců.

> Objevte naši nabídku Coravin

Pokud se budete řídit těmito tipy, prodloužíte trvanlivost otevřeného vína a budete si moci vychutnat každý doušek jako první den.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *